Kövess minket!
  
     

A kandallók rövid története

A kandallók rövid története
2016, augusztus 1.

Sokan azt hinnénk, a kandallók a középkor szüleményei – mai kinézetük valóban arra hasonlít. Azonban számos korszakon és fejlődésen ment keresztül ez a környezetbarát, olcsó fűtési technika az idők folyamán.

Kandallóhoz hasonlító megoldásról már az őskori ember esetében is beszélhetünk. Az első verziók az ősemberek barlangjaiban kaptak helyet, ahol a földbe ástak kb. 40 cm mélységű üreget, melynek szegélyét körberakták kövekkel. A mélyedésbe került a fa, melyet meggyújtottak. Az ókori görögökhöz fűződik a padlófűtés kialakulása, melyet a rómaiak fejlesztettek tovább. A rómaiak ezzel együtt kitalálták a családi központi tűzhelyet is, mely hatékonyan fűti be a teret. A mai értelemben vett kandallókról csupán a 13-14. századtól beszélhetünk.

Az 1200-as évek Európájában a kastélyok és várak rendelkeztek először a falba épített kandallókkal. A középkorban rendkívül gyorsan terjedt el ez a fűtési technológia, melyhez hamar presztízs érték is társult. Ezt követően jelentek meg a nemesi kúriákban is az általában minél mívesebb, díszesebb kivitelezésű kandallók, majd szépen lassan a köznép is átvehette ezt a technológiát.

Bármilyen korról beszéljünk is, a technika végeredményében ugyanaz maradt: a tűz rakásához fára van szükség, a tűz helyét pedig kőberakás szegélyezi. A régi időkben a mindennap használt kandallók mára már kevésbé funkcionálisak. Legtöbbször a lakás dísze, de rendszerint ha használva is van, nem a kandalló az egyetlen fűtési megoldás. Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a kandallók presztízsértéke ma is él, használata azonban csekély.

Kiváló minőségű és esztétikus kandallóra vágyik? Szeretne környezetbarát fűtést, mely egyben otthona díszévé is válhat? Látogasson el a www.kalyhacsempemanufaktura.hu weboldalunkra, és tekintse meg termékeinket! Válassza ki az Ön szívéhez legközelebb álló kivitelezést, és bátran vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben, az info@kalyhacsempemanufaktura.hu címen keresztül, vagy hívjon minket telefonon, a +36 92 510 235-ös számon!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
lakberendezés
Ismerje meg a lakberendezés pszichológiáját!

A lakberendezés, a tévhitekkel ellentétben, komoly hozzáértést és háttértudást igényel. Egy tudatosan, hozzáértéssel berendezett szoba teljesen más érzéseket válthat ki...

Close